Corneel Geerts is overledenDecember 2016


Corneel Geerts, oprichter van Transportgroup Corneel Geerts uit Wijnegem, is zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was niet alleen gekend als een vervoerder met een zeer uitgesproken mening, maar ook als visionair met veel gezond verstand.
Geerts, die overleed na een lang gevecht tegen een slepende ziekte, was een zeer bekende figuur in de wereld van het wegvervoer, niet alleen in Antwerpen, maar ook ver daarbuiten. Hij richtte zijn transportbedrijf in 1962, toen hij nog geen 22 was. In die tijden van streng gereglementeerd wegvervoer moest hij van start gaan als eenmanszaak met een P-vergunning en een kleine Mercedes-Benz tweedehandsvrachtwagen. Drie jaar later begon het goed te draaien, dankzij een eerste langlopend contract voor het vervoer van rioolbuizen, voor de aanleg van de Antwerpse Ring. Al in die tijd speelde Liliane, zijn echtgenote, een grote rol.

In 1966 begon de ondernemer als pionier containers te vervoeren, toen nog een curiosum en weliswaar nog steeds met een P-vergunning. Zijn ’echte’ internationale vergunning kon hij pas in 1969 overkopen. Vanaf de jaren 1970 ging het bedrijf steeds meer internationaal rijden, onder andere op Frankrijk en Zweden. Ook startte hij in die periode de ontwikkeling van speciale opleggers. Vaak ontdekte hij voor de anderen een gat in de markt en liet hij daarvoor aangepaste voertuigen bouwen.

Pionier

Geerts werd vanaf die jaren steeds meer bekend in de Belgische en internationale wegvervoerskringen. Niet alleen om zijn waarheden die hij soms zonder blad voor de mond verkondigde, maar ook omdat hij niet schuwde om risico’s te nemen. Velen beschouwden hem als een visionair. Hij ontdekte bijvoorbeeld als een van de eersten de mogelijkheden van shortseatransport en van het gecombineerd weg-spoorvervoer. Ook zag hij snel de mogelijkheden in Oost-Europa nadat het IJzeren Gordijn viel. Hij schuwde echter ook niet om zeer snel te handelen en transportsystemen die hij ontwikkeld had, onmiddellijk stop te zetten als hij veranderingen in de markt zag.

Leergierig

Die snelheid was onder andere te danken aan zijn leergierigheid. Hoewel hij van eenvoudige komaf was, werd hij een verwoed lezer van de vakpers en analyseerde hij de wetgeving tot in de details om zijn concepten te ontwikkelen. Enkel zijn nuchtere vrouw Liliane, die de financiële krijtlijnen trok, kon zijn ondernemingsdrift temperen.

Begin jaren 2000 begon Geerts' gezondheid achteruit te gaan. In 2004 gaf hij de fakkel door aan zijn zoon Marc. Hoewel hij in het begin nog regelmatig te zien was op de hoofdzetel in Wijnegem, was dat de jongste jaren niet meer het geval. Hij vocht zijn laatste strijd uit, die hij uiteindelijk zaterdag moest staken.

De afscheidsviering heeft plaats op zaterdag 10 december in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Wijnegem om 10.00 uur.

Philippe Van Dooren